Ronde van Workum

Informatie over de wielerronde

Tegelijk met het oprichten van de wielervereniging ontstond ook meteen het idee om de Ronde van Workum weer nieuw leven in te blazen.  In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw werd er namelijk ook enkele jaren een wielerronde georganiseerd. Het doel van de Ronde tweeledig. Enerzijds is het een manier om recreatieve (maar fanatieke!) wielrenners wedstrijden te laten rijden en anderzijds is het een mooie manier om Workum op de kaart te zetten.  Van oudsher zijn wielrennen en toerisme nauw met elkaar verbonden. Denk alleen maar aan de mooie beelden die je voorgeschoteld krijgt tijdens de Tour de France!

De eerste Ronde van Workum vond plaats in 2011.  De wedstrijd startte op De Merk en ging via het Súd, het Sylspaed, Séburch, Aldedyk, Hearewei, Aldewei, Algerabuorren, Dwarsnoard en het Noard weer terug naar de Merk waar ook de finish is. Deze ronde was ongeveer 3,7 km lang. Na 2011 is de lus Sylspaed, Séburch, Aldedyk en (deel) Hearewei uit het parcours gehaald en gaan de wielrenners op het Súd linksaf de Lynbaen op. Deze aanpassing was noodzakelijk om verkeer beter om Workum heen te kunnen leiden. Bijkomend voordeel was dat het rondje hierdoor korter werd (2,8 km), waardoor de wielrenners meer rondes moeten rijden, wat weer leuker is  voor het publiek. De wielrenners komen dan immers  vaker en eerder weer voorbij geraasd. 

De wedstrijd wordt elk jaar in het laatste weekend van juni of het eerste weekend van juli georganiseerd. In deze periode van het jaar zijn de dagen lang en dat is nodig, omdat de Ronde pas na  20.00 uur mag starten nadat de bruggen en de winkels aan het parcours gesloten zijn.  In 2020 is er geen Ronde georganiseerd in verband met Corona.

De Ronde van Workum wordt georganiseerd voor amateurs en fanatieke recreanten. Er staan dus geen profrenners aan de start zoals bijvoorbeeld  in de (prof) Ronde van  Surhuisterveen. Toch ligt de gemiddelde snelheid vaak boven de 40 km/uur. Er wordt gefietst in twee categorieën die 23 ronden (65 km) of  18 ronden (50 km) rijden.

Tijdens de Ronde van Workum is het parcours gesloten voor ander verkeer, anders is het niet veilig. De organisatie kan elk jaar weer rekenen op circa 30 vrijwilligers die de Ronde mogelijk maken. De organisatie krijgt altijd veel complimenten van de wielrenners vanwege het mooie parcours en het enthousiaste publiek.  

Bestuur

• Hartger Stellinga

• Bauke Bouwstra

• Dustin Kwint

• Hette van der Velde

• Martijn Agricola

Sponsoren

Edities